Home: Temperatuursensoren Kennisbank Weerstandsthermometers 2. Gewikkelde meetweerstanden op glasdrager

Kennisbank

2. Gewikkelde meetweerstanden op glasdrager

Het temperatuurbereik is afhankelijk van het type glas, van -196°C tot + 350°C resp. –20°C tot 450°C.

Bij deze meetweerstanden wordt de platinaweerstandsdraad bifilair op een glazen staaf of een glazen buis gewikkeld en volgens de gewenste tolerantie (grensafwijking) gejusteerd. Over deze wikkeling wordt vervolgens een glazen buis gesmolten.

Bij glazen meetweerstanden wordt onderscheid gemaakt tussen hard en zacht glas. Glazen meetweerstanden van hard glas worden toegepast binnen het temperatuurbereik van –20°C tot +450°C. Deze zijn mechanisch en chemisch sterk belastbaar. Bovendien reageren deze meetweerstanden snel, omdat de meetwikkeling direct onder het oppervlak ligt. Nadelen zijn dat deze weerstanden door de verschillende uitzettingscoëfficiënten van hard glas en Platina tot hysterese leiden, daarnaast wordt het glas vanaf ca. 350°C elektrisch geleidend en veroorzaakt daardoor te lage meetwaarden.

Meetweerstanden van zacht glas daarentegen vertonen zo goed als geen hysteresegedrag, dit omdat Platina en zacht glas ongeveer evenveel uitzetten. De maximale gebruikstemperatuur ligt echter slechts tot ca. +350°C. Meetweerstanden van zacht glas kunnen in kleine afmetingen worden vervaardigd en zijn zodoende ook geschikt voor gebruik in miniatuur- en laboratorium toepassingen als ook voor oppervlaktemetingen, waarbij het aankomt op minimale behuizing van de sensor. Deze meetweerstanden kunnen door hun opbouw direct in het te meten medium worden ondergedompeld, bv. als laboratoriumtemperatuursensor in vloeistof. Deze weerstanden zijn redelijk ongevoelig voor trillingen.

Ill.: Gewikkelde meetweerstanden op glasdrager

Ill.: Gewikkelde meetweerstanden op glasdrager

Overleg over uw temperatuurmeting? Wij bellen u terug.

gewenste dag / tijdstip
Veiligheidscode:
Versturen

Kies hier uw taal

nederlands english deutsch
Langkamp-Technology-ISO-9001

DIRECT CONTACT MET ONS TEAM

Langkamp Technology B.V.
Molenvliet 22
3961 MV Wijk bij Duurstede
Nederland

Tel.: +31 (0)343-595410
info@ltbv.nl